بازاریابی چریکی چیست؟
بازاریابی چریکیاحتمالا شما هم بارها با کلمه بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی روبرو شده اید و چه بسا در ذهن شما تداعی کننده ی نوعی بازاریابی آزاردهنده و نامناسب باشد، ولی این روش در دنیای بازرگانی امروز بسیار پرکاربرد بوده و سرشار از خلاقیت و ابتکار می باشد.
برای درک مفاهیم اصلی مشابه معنای بازاریابی چریکی یا همان Guerrilla Marketing بهتر است به بزرگان این عرصه و صاحب نظران بین المللی بازگردیم، از همین رو در این نوشتار دسته هایی از کتابی با عنوان “بازاریابی چریکی” نوشته جی کنراد لوینسون و ترجمه همایون رکنی قاجاریه را بصورت چکیده و با ساده سازی بازگو خواهیم کرد. بر روی جلد این کتاب این چنین تألیف شده است:
استراتژی های آسان و ارزان برای توسط آوردن سودهای احسن از تجارت های کوچک شما
بازاریابی چیست؟
بازاریابی هنر عوض کردن عقاید ملت یا حفظ عقاید آنهاست اگر که میل به همکاری با شما را داشته باشند. برای موفقیت در بازاریابی و یا حتی بازاریابی چریکی شما باید کاری کنید که مردم گونه محصول مصرفی خود را تغییر دهند و یا نوعی از محصولات و خدمات جدید را بپذیرند که پیشتر وجود نداشته است. چنین چیزی در یک لحظه یا یک ماه و یک سال میسر نمیشود و درست به همین انگیزه است که بازاریابی را یک فرآیند میدانیم نه یک رویداد.
ممکن است پروسه بازاریابی شما از چندیدن رخداد برپایی شده باشد و یک بازاریاب چریکی به نکوداشتن میداند که بازاریابی او پیش درآمد و متوسط دارد اما پایانی برایش نمیتوان متصور شد. دقیقا همین شرایط برای روند سئو و بهینه سازی یک وبسایت قابل تعمیم می باشد و هرگز نمیتوان پروسه سئو را در یک مجموعه و در بازه زمانی کوتاهی چکیده نمود. برای کسب اطلاعات اغلب در مورد مفاهیم و گونه ها بازاریابی میتوانید به مقاله وبسیما در این گویه با عنوان بازاریابی یا مارکتینگ چیست مراجعه نمایید.
بازاریابی چریکی هر تماس کوچکی است که کمپانی شما با هرکسی در دانشمند بیرونی دارد. هر تماس کوچک، یعنی فرصت های بسیار بازاریابی و این به مفهوم
اصول اولیه بازاریابی چریکی
اشتباهی رایج در مقوله بازاریابی آن است که اندیشه میکنیم این پروسه مربوط به آینده و مشتریان بعدی ما خواهد شد اما در بازاریابی چریکی نیمی از سررسید به مشتریان فعلی برگزیدن داده میشود و جمع آوری اطلاعات در باره آنها سنگ بنای فعالیت های بعدی شما خواهد بود. با فراموش کردن مشتریان ماضی و عدم جمع آوری اطلاعات ریزبین و پسندیده تمامی هزینه و انرژی صرف شده برای کسب آن مشتریان به هدر خواهد رفت.
بازاریابی چریکی در عمل فرصتی پسندیده است لغایت به مشتریان خود کمک کنید که در حال و آینده خویش کامیاب باشند، آنها میخواهند پول اکثریت در بیاورند، وزن مختصر کنند، جنس مخالف را جذب کنند، کمپانی خویش را بسازند، سالم تر باشند یا سیگار را برای دائم ترک کنند. پس شما میتوانید به آنها کمک کنید و مسیر مناسب برای رسیدن به اهدافشان را نشانه دهید.
هرگز این نکته را فراموش نکنید که؛ بازاریابی چریکی در باره شما نیست بلکه در مورد مشتریان شماست.
بازاریابی چریکی راه های جدیدی برای اندازه گیری و قبل بینی شیوه رفتار افراد، تحت تاثیر قرار دادن افراد و تست و تعیین کمیت و کیفیت تعیین میکند. همچنان که روانشناسان در مورد رفتار انسان ها به ما می آموزند بازاریابی را نیز باید در دنیای بازرگانی امروزی بعنوان یک علم شناخت. در تصویر ذیل کسان میتوانند ساعت ها را بر روی دست خود آزمون کنند!
مثال بازاریابی چریکی
نمونه به کارگیری تکنیک های روانشناختی در بازاریابی چریکی
بدون شک بازاریابی نوعی از هنر است، همانطور که نقاشی، نویسندگی، عکاسی، هنرپیشگی و موسیقی را بعنوان هنر میشناسیم، باید گردآور ای از آنها که عموما در بازاریابی چریکی به کار گرفته میشوند را نیز هنر بنامیم. با این وجود کاری به جنبه علمی و هنری نداریم و منظور پایانی ما بازرگانی و کسب منافع خواهد بود. شاید تمامی این هنرها و علوم توسط یک بازاریاب چریکی و برای کسب سود اغلب ایجاد شده باشند!
هنر در بازاریابی چریکی
نمونه ای از کاربرد هنر در شیوه های تاثیرگذار بازاریابی چریکی با هزینه اندک
بازاریاب چریکی تاجری است که به دنبال منظور های از قبل تعیین شده مانند سود آوری بوده و برای رسیدن به آن از ابزاری غیرمتعارف بهره میبرد. بازاریاب های چریکی خویش را آفرین منابع عظیم مالی و بودجه های سنگین وابسته نمیکنند و در برابر خویش را وابسته به خلاقیت و ابتکار فردی میدانند.
مثال جالب بازاریابی چریکی
فردی صاحب یک مغازه کتاب فروشی کوچک بود که در میان دو کتاب فروشی بزرگ و معتبر پیمان داشت، روزی اثناء مراجعه به محل پیشه خویش متوجه تابلو مغازه سمت راستی با عنوان “فروش عظیم جشن سالگرد، 50 درصد تخفیف” شد. این تابلو حتی از سردر مغازه نیز ارشد بود و زیاد جلب توجه میکرد. روز پس مغازه سمت چپی نیز تابلویی با عنوان “حراج بزرگ، 60 درصد تخفیف” نصب رو کرد و مغازه این شخص در میان ایندو بیش از قبل محقر بنظر میرسید. صاحب این کتاب فروشی حقیر چه کاری میتوانست اتمام دهد؟
از آنجایی که او یک بازاریاب چریکی بود، تابلویی متفاوت برای خود طراحی رو کرد و در سردر مغازه نصب نمود،رو این تابلو تألیف شده بود “در ورودی اصلی”!
مقاله وبسیما با عنوان تبلیغات محیطی با بیلبورد رایگان را نیز میتوان نمونه ای از بازاریابی چریکی با رویکرد بومی و ایرانی دانست، توصیه میکنیم در چهره علاقه این مقاله را نیز مطالعه کرده و نگرش خویش را ذکر کنید.
سخن پایانی در باره بازاریابی چریکی
تفاوت های بسیاری میان بازاریابی چریکی و سنتی میتوان نام برد که در کتاب به 20 باره اصلی آنها اشاره شده است. در صورت پیشباز مخاطبین وبسیما از این نوشتار در پیوستگی به معرفی این 20 تفاوت اصلی میانی بازاریابی سنتی و چریکی خواهیم پرداخت.
اگر شما هم مثال هایی بومی و ایرانی از بازاریابی چریکی و روش های خلاقانه با صرف هزینه کم جهت شناسایی یک محصول یا خدمات میشناسید، از طریق دسته دیدگاه همین مقاله شناسایی کنید تا به بحث و بررسی محیط آن بپردازیم.